Results 1 to 8 of 8
  1. Collapse Details
    odypilots 600 Pilot
    #1
    Default
    I have been chasing an odd electrical issue that would cause the SkiDoo (Rotax) engine in the Pilot to shut off. It would immediately restart, run as if nothing was wrong, and then shut off again. Over and over. With my other buggies to drive, it eventually got pushed to the back of the garage. Well, I got tired of seeing it sit there, so I went back into it.

    I stripped off all the extras, brighter than stock headlights, horn, etc. Still no joy. A web search had me thinking CDI box, as I had a extra MPEM and other electrical bits to swap in that didn't help.

    I can't be positive until I get it out on the dirt, but it appears the problem has been found. It would stall out after a minute or two while at home. Then I found a thread in which a guy loaned his snowmobile to a friend who had fouled the plugs, and ran out to get a replacement set, after which his engine exhibited the same problems as mine.

    It appears the use of non-resistive spark plugs generate enough electrical noise to interrupt the spark. No way it could be that easy. Yes, way. It will run until I get tired of waiting for it to die. It's one of those things that make me extremely happy and sad at the same time. All that sitting, and all it needed was resistive plugs!

    Add that to your collective knowledge and you could be a hero to someone with a bald spot from scratching their head.
    I race, therefore I am
    Reply With Quote
     

  2. Collapse Details
    Re: odypilots 600 Pilot
    #2
    Keeper of the Asylum K-fab's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Scottsdale, AZ. 10.9 miles from the trailheads
    Posts
    10,636
    Default
    Very happy to see you got that one up and running.

    I knew resistor plugs were necessary in specified applications but never knew it would be that important. Cool find!

    BTW - did you get the Briggs up and running?
    Sand is for fast cars

    Dirt is for fast drivers



    Yellow Dog Racing
    Reply With Quote
     

  3. Collapse Details
    Re: odypilots 600 Pilot
    #3
    Default
    good info, I haven't had that issue but will check my plugs anyways, along with my spares.
    Thank you
    Reply With Quote
     

  4. Collapse Details
    Re: odypilots 600 Pilot
    #4
    Default
    I NEVER would have believed it could be THAT important.

    Yeah, the Briggs is good to go. I never could get those pins you sent me for the wiring harness seated, so the fix was a couple of paper clips stuck in the connector, and jumpered to ground.

    I went thru my spares, too, and dumped any non resistive ones.

    So, for the first time I believe, all 4 buggies are up and running at the same time!
    I race, therefore I am
    Reply With Quote
     

  5. Collapse Details
    Re: odypilots 600 Pilot
    #5
    Default
    Early evidence suggests that the non-resistor spark plugs were the problem. It ran like a champ! Gotta de-squeak the suspension, though.

    https://www.youtube.com/watch?v=ibiuUgquDak
    I race, therefore I am
    Reply With Quote
     

  6. Collapse Details
    Re: odypilots 600 Pilot
    #6
    Default
    nice little track but looks like it could uses a sprinkler system
    Kudos to the person doing the camera work, great video
    Reply With Quote
     

  7. Collapse Details
    Re: odypilots 600 Pilot
    #7
    Keeper of the Asylum K-fab's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Scottsdale, AZ. 10.9 miles from the trailheads
    Posts
    10,636
    Default
    Dang Dave, you're moving along!

    And yeah... sprinklers would help.
    Sand is for fast cars

    Dirt is for fast drivers



    Yellow Dog Racing
    Reply With Quote
     

  8. Collapse Details
    Re: odypilots 600 Pilot
    #8
    The Bob Ross of MBN Bullnerd's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Cream Ridge ,NJ
    Posts
    9,090
    Default
    Woops in the turns! What is this NJ! lol!
    "Speed is time-time is speed"-Dennis Hopper

    Quote Originally Posted by TALON View Post
    did you use a special bigfoot camera or something ,you know all blurry could be a tree stump kinda thing .
    Reply With Quote
     

Similar Threads

  1. Dave's (odypilots) distraction
    By odypilots in forum MiniBuggy.net Lounge!
    Replies: 13
    Last Post: 05-28-2016, 09:21 PM
  2. My new pilot.
    By Odyprime in forum Show off your toys in here!
    Replies: 6
    Last Post: 05-17-2013, 02:53 PM
  3. Wheel pilot & brake pilot
    By EvoMak in forum Suspension - Wheels & Tires
    Replies: 1
    Last Post: 10-20-2012, 05:19 PM
  4. same as a pilot or not
    By zukpower in forum Show off your toys in here!
    Replies: 5
    Last Post: 03-27-2009, 08:22 PM
  5. EDIT: Odypilots and Bugpac Jump testing
    By Bugpac in forum MiniBuggy.net Lounge!
    Replies: 37
    Last Post: 09-06-2007, 08:14 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •